New York, New York!

Tämä matka on osa kolmen viikon USA:n matkaa vuonna 2011. Kirjoitettu muistiinpanojen ja muistikuvien pohjalta.

NEW YORK 8.- 13.10.2011 301

Kolmen vartin odottelun jälkeen Pan American hotellin shuttle bussi kaarsi noukkimaan meidät JFK:n terminaali nelosesta. Kuskimme Jeff oli hiukan hölmistyneen näköinen, kun tippasin viidellä taalalla hotellin pihalla. Hey, thanks man, hän huikkasi ja kantoi laukkumme respaan. Ei ilmeisesti ollutkaan sääntö, vaan poikkeus, että euroopasta tulevat matkaajat heittävät tipin, muuten ilmaiseen kuljetukseen. Hotelli oli jo parhaat päivänsä nähnyt, mutta asuinkelpoinen suurine sänkyineen ja taulutelkkareineen. Grand Avenue-Newtown metroasema sijaitsi noin 600 metriä Queens boulevardia Long Islandille päin ja siitä oli noin puolen tunnin matka Manhattanille. Yömyssyt Jameson pullosta ja unille pitkien lentojen uuvuttamina.

Aamulla lähdin etsiskelemään aamupalatarpeita. Kahvia sai hotellin aulassa olevasta automaatista, mutta varsinaista aamupalaa meillä ei hintaan kuulunut, kun tykätään muutenkin nauttia aamiainen huoneessa. Tehtävä osoittautui haasteelliseksi… alueella asui pääosin kiinalaisia ja kaupoista löytyi kyllä hyllykilometrejä tofua ja nuudeleita, mutta rehellisiä voileipätarpeita ei niin mistään.Viimein löysin pikkupaketin vaaleaa leipää ja muutaman siivun epämääräisen näköistä kinkkua… näillä mennään.

77 st:n metroasemalta noustiin maanpinnalle Manhattanilla ja piti kysyä vanhemmalta rouvashenkilöltä suuntaa Central parkiin. Tulikin aika yksityiskohtainen selostus, minkä katujen yli piti kävellä, montako minuuttia kuluu ja mitä kaikkea matkan varrelle jää…

Alice in Wonderland-patsas käytiin kuvaamassa ja suunnistettiin hodarikioskille. Valkoinen kauluspaitani sai lisäväriä sinapista, mutta onneksi mukana oli mustavalkoruutuinen huivi, jolla sai peitettyä tapahtuneen vahingon. Vehreä puisto oli oikea keidas betoniviidakon keskellä ja suosittu ajanviettopaikka.

Strawberry fieldsillä oli niin paljon porukkaa Beatlesia fiilistelemässä, ettei John Lennonin muistomerkkiä varsinaisesti nähty. Dakota building, missä John asui Yokonsa kanssa, paikallistettiin ja tietysti kuvattiin.

Columbus Circlellä nautittiin jäätelöt kuumassa auringon paisteessa. Lämmintä oli noin 30 astetta.

045054301

Times Squarella ihmeteltiin mainosten ja ihmisten runsautta parisen tuntia ja jatkettiin Bryant parkiin terassille oluelle. Tästä näkyi hienosti sekä ESB että Chrysler building. “Kielitaidoton” naisystäväni oli jo pariin otteeseen jäänyt suusta kiinni, kun olin hiukan sivummalla. Taitaapa niitä puhelahjoja kuitenkin löytyä, kun uskaltaa suunsa avata.

070

Rockefeller centerin 14 pilvenpiirtäjää rakennettiin 1930-luvun lamavuosina ja rakennusaikana se työllisti kymmeniä-, ellei satojatuhansia ihmisiä. Luulenpa, että tänäkin päivänä noissa rakennuksissa työskentelee muutama kymmenen tuhatta henkeä. Elokuvista tuttu luistinrata oli yllättävän pieni, eikä jäätäkään näin lokakuussa vielä ollut. New Yorkin toiseksi korkeimman talon katolla olevaan Top of the Rock näköalabaariin pääsemiseen olisi vaadittu luottokortilla lunastettu hissilippu. Meillä oli mukana vain käteistä, joten väliin nyt jäi ja siirryttiin ihmettelemään toista kuulua rakennusta eli Trump toweria. 202-metrinen rakennus sijaitsee ylellisyydestään kuululla Fift avenuella Tiffanyn jalokiviliikkeen vieressä. Alakerroksissa on pienoinen ostoskeskus ja ylin kerros on herra Trumpin yksityiskäytössä. Tiffanyn edessä vielä muutama kuva ja oli aika vetäytyä Queensin päämajaamme illan hämärtyessä.

089079

Eilisestä viisastuneena meillä oli credit cardit lompakossa kun liityimme jonon jatkoksi Empire State Buildingin ala-aulassa. 22 dollaria köyhempänä nousimme hissillä 80 kerrosta ylöspäin ja taas jonon jatkoksi. Vartija huuteli, että jos jaksaa kavuta portaita 6 kerrosta, niin voittaa ajassa jonkun 20 minuuttia ja mehän jaksoimme. Ilma oli kohtalaisen selkeä, hieman tuuli ja näköalat olivat huimat joka puolelle. Täältä on eräskin kuva tallennettu niiden kohta 80 vuoden aikana, minkä tämä aikanaan maailman korkein rakennus on seistä jököttänyt keskellä Manhattania. Etelässä näkyi Downtownin silhuetti ja etäämpänä vapaudenpatsas, pohjoisessa Central Park, Rockefeller Center… Times Squaren värivalotkin vilkkuivat pilvenpiirtäjien lomasta.

NEW YORK 8.- 13.10.2011 098NEW YORK 8.- 13.10.2011 120NEW YORK 8.- 13.10.2011 115122

South Ferryn satamasta lähtee lautta Staten Islandille, jolla pääsee kätevästi katsomaan lähempää Vapauden patsasta ihan ilmatteeksi. Asiasta oli saanut vihiä muutkin ja lähtöaulassa olikin melkoinen ruuhka portin viimein avautuessa.Vähän kävi sääliksi Staten Islandin asukkaita, jotka joutuvat päivittäin käyttämään tätä yhteyttä turistimassojen seassa. Toisaalta tässä cityssä on joutunut muutoinkin tottumaan siihen ettei ole liikkeellä yksin.

NEW YORK 8.- 13.10.2011 141

Patsaan valtaisat mittasuhteet tulivat hyvin esille kun niitä vertasi ihmisiin, jotka jonottivat päästäkseen visiitille tuohon suosittuun nähtävyyteen.

Wall streetille oli tuotu puomeja ja poliisejakin oli silmiinpistävän paljon ilmeisestikkin jo muutamia viikkoja kestäneiden mielenosoitusten takia. Kotimaan uutisista sai käsityksen että täällä oli lähes sisällissota menossa, mutta Zucchotti puistossa leiriä pitävät parisataa mielenosoittajaa olivat kyllä hyvin rauhallisia.

195

Kaksoistornien paikalle oli rakennettu ilmeisesti rakennuksien pohjapinta-alan kokoiset altaat muistoksi siitä missä kaksoistornit seisoivat, ennen terrori-iskuja. Hieman värisytti kun muisteli, mitä tällä paikalla tapahtui kymmenisen vuotta sitten. Viereen oli kohoamassa pari uutta pilvenpiirtäjää, joista toinen oli jo noin kolmesataametrinen ja valmistuessaan kaupungin korkein rakennus.

200196

Brooklyn bridgelle ylämäkeen loivasti nouseva ramppi alkoi tuntua jaloissa ja hyvälle kuvauspaikalle pääsemiseen tarvittiin jo tahdonvoimaa. Paluu sujui huomattavasti helpommin alamäkeen. Päivä päätettiin erittäin maukkaalla pasta-aterialla Little Italyssa.

211

Seuraavana aamuna noustiin maanpinnalle Flatiron Buildingin tuntumassa. New Yorkin vanhin, vuonna 1902 valmistunut 22-kerroksinen pilvenpiirtäjä on päältä katsoen silitysraudan muotoinen, mistä se on nimensäkin saanut. Marimekko oli vastikään avannut liikkeensä rakennuksen tuntumaan, ja suomalaissyntyisen Peter Nygårdin hieno liike sijaitsee myös lähistöllä.

NEW YORK 8.- 13.10.2011 236300

Matka jatkui kohti Washington Square parkia ja vähänkään kun pysähtyi karttaa vilkaisemaan, niin heti oli joku neuvomassa amerikkalaiseen tyyliin perusteellisesti. Lämpimän sään houkuttelemana puistossa oli porukkaa tungokseen asti, kuka piknikillä, kuka muuten vaan hengailemassa. New Yorkin yliopiston kampus sijaitsee alueella ja nuorempaa jengiä täällä enimmäkseen notkuikin.

248

Carrie Bradshaw`n kotiosoite Perry st. 66 sijaitsi myös täällä Greenwich Villagessa ja sitä kohti lähdettiin suuntaamaan seuraavaksi. Matkalla poikettiin pizzaslicelle aasialaisten pitämään pikaruokalaan. Slaissit eivät maksaneet kuin 1,5 dollaria kipale ja juoma siihen päälle dollarin, niin eipä ollut kallista lystiä. Pari mustaa miestä hengaili ovensuussa musiikin tahtiin ja asiakkaiden oli vähän vaikea päästä heidän ohi. Verbaalisesti temperamenttinen Olli Saarelakin olisi kalvennut, kun aasialaiskassööri poltti hihansa ja alkoi työntää reggaeporukkaa pihalle oviaukosta äänekkäästi karjuen. Kohta jannut olivat takaisin ovella naureskelemassa. “Dont push me, man… I warning you, dont push me”:vanhin miehistä heristeli sormeaan. Olisiko ollut joku reviiri ristiriita menossa eri rotujen kesken. Pikaisen tilannearvion perusteella päätimme liueta paikalta ennen mahdollisen tulitaistelun alkamista.

Greenwich Avenuen ja Perry Streetin kulmassa nielaisin viimeisen pizzan palan ja hörppäsin take away juoman pohjaan. Talojen sisäänkäynnit olivat niin samannäköisiä, että mikä rappu vain olisi mulle kelvannut Carrien kotiportaiksi, mutta kun tulimme portaille, missä joukko japanilaistyttöjä kuvaili toisiaan tirskuen, niin tiesin, että nyt polttaa. Oman kuvaus session jälkeen etsiskelimme vielä Magnolia Bakerya lähistöltä huonolla menestyksellä. Leipomoa ei löytynytkään karttaan merkitsemältäni paikalta, eikä sitten laiskuuttaan alettu sitä etsiäkkään.

NEW YORK 8.- 13.10.2011 256

Rähjäisen oloisessa Chinatownissa käytiin kirjoittamassa kortit, jotka postitettiin Madison Square Gardenin vieressä olevasta pääpostista.

Viimeinen päivä Nykissä käynnistyi reippaalla kävelyllä Grand Centralista Chrysler Buildingille. Ala-aulan vartijan tuima ilme kertoi, ettei satunnaisella matkailijalla ollut asiaa tämän pidemmälle, joten pieni tuumaustauko Mc Faddens saluunassa oli paikallaan. YK:n päämajalta otettiin suunta kohti Empire State Buildingia, joka oli hyvä maamerkki, jos oli matkalla Macy´s tavarataloon. Matkalla pysähdyttiin maistamaan Ice cafe lattea, jollainen näytti olevan lähes joka toisella vastaantulijalla mukanaan. Ei hivellyt meidän kummankaan makuhermoja tämä ameriikan herkku. Macy´s tavaratalossa pyörittiin lähinnä koru-osastolla ja olipa siellä muitakin suomalaisia. Jalat veivät tutuksi tulleeseen Tsq-baariin odottamaan illan hämärtymistä. Nyt oli viimeinen hetki nähdä Times Squaren värivalot pimeällä ennen huomista Washingtoniin siirtymistä.

 

 

 

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): USA Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.