Hollywood

Tämä matka on osa kolmen viikon USA:n matkaa vuonna 2011. Kirjoitettu muistiinpanojen ja muistikuvien pohjalta.

IMG_7416

Kahden Santa Monicassa vietetyn yön jälkeen suuntasimme Hollywoodiin. Pitkin entistä Route 66:tta, eli Santa Monica Boulevardia liu`uttelimme Beverly Hill`siin, missä käännyimme Rodeo Drivelle. Tällä muotikadullahan kuulut näyttelijät ja muutkin, joilla on pätäkkää riittävästi, käyvät kuluttamassa roposiaan. Nyt, ehkä varhaisesta aamusta johtuen oli aika hiljaista.

Pretty Woman elokuvasta tutun Beverly Wilshire hotellin edestä käännyimme Wilshire Boulevardille ja muutaman korttelin päästä vasemmalle Doherty Drivelle kohti West Hollywoodia.

Ajoin tarkoituksella Sunset Boulevardia, että näkisimme tuon kuuluisan rock-klubin, Whisky-a-go-go`n, missä monet kuulut starat ovat heittäneet keikkansa. Netistä tarkistin heidän tulevaa ohjelmistoa, niin parin viikon päästä olisi Hanoi Rocksin keikka. Harmi, ettei sattunut kohdalle. Paikan tarjoilijat olivat keksineet kuusikymmentäluvulla alkaa viihdyttää asiakkaita pöydällä tanssien, tästä nimi go-go tytöt.

902

Vine Streetillä ajoimme Capitol Recordsin pyöreän päämajan ohitse, firmahan on toiminut esim. Beatles yhtyeen levy-yhtiönä.

906

Majoituksemme sijaitsi Whitney Avenuella Hollywoodin sydämessä. Walk of Famelle oli matkaa alle 200 metriä. Motel 6 oli ihan ok-tasoinen  ja lisäksi naurettavan halpa. Auton sai myös parkkiin hotellin kellariin.

Toissailtana italialainen ravintolanpitäjä oli kertonut, että lämpötilaero rannikon ja Hollywoodin välillä saattoi olla yli 10 astetta ja kyllä näytti paikkaansa pitävän. Vähintään 30 oli nyt varjossa, hien pukkasi pintaan matkalaukkujen kanssa. Kamat kämppään ja liikkeelle.

Tähdistä tuttuja nimiä bongaillen etenimme Walk of Famea Kodak-theatrea kohti. Enemmälti turisteja olikin vasta Kodak-theatren ja Grauman Chinese-theatren välisellä alueella, mistä löytyi myös Batmania, Spider-mania, Marilynia yms. ihmisiä viihdyttämässä.


IMG_7412HOLLYWOOD 21. - 24.10.2011 039

HOLLYWOOD 21. - 24.10.2011 035HOLLYWOOD 21. - 24.10.2011 101

Kodak-theatressahan vietetään se Oscar-gaala vuosittain. Ja olikohan niin, että tuossa kiinalaisteatterissa on taas kaikki ensi-iltanäytökset. Joka tapauksessa betonilaatat, joissa on starojen käden- ja jalanjälkiä, sijaitsevat Chinese-teatterin edustalla.

HOLLYWOOD 21. - 24.10.2011 056945

Kodak-teatterin sivustalla oli ostoskeskus, josta näkyi hienosti kaupungin takana kukkuloilla sijaitseva Hollywood-kyltti, jota oli tarkoitus ajella tarkastelemaan lähempää huomenissa.

Seurueemme hajaantui keventämään matkakassaansa…

947

Aamulla piirtelin kartanlukijalle nuotit illalla ostamaani Los Angelesin paperikarttaan. Viivaa tuli pitkästi, mutta kuitenkin sivusimme vain kaupungin luoteislaitaa. Los Angeleshan muodostuu muistaakseni 68 yhteenliittyneestä kaupungista, asukkaita metropolialueella on lähes 18 miljoonaa.

Maalaispoikaa helpottaa autonratissa suunnattomasti tieto, että autoja kaupungin alueella on noin neljä miljoonaa… no ei kai ne kaikki ole liikkeellä yhtä aikaa. Tietä kuitenkin annetaan, opasteet ovat hyvät ja rauhallinen kartanlukija tehtävistään perillä, niin ajaminen on suhtkoht vaivatonta.

Aluksi suunnattiin Melrose Avenuelle, mistä löytyy mm. Paramount Picturesin pääportti ja muidenkin filmiyhtiöiden tiloja. Filmiteollisuushan työllistää tässä kaupungissa yli 500 000 ihmistä… aikamoinen porukka. Kyllä siinä uutta elokuvaa ja sarjaa saa pukata, että kaikille leipä irtoaa. Studiot näyttivät päälle päin aivan teollisuushalleilta ja muutenkin rakennuskanta oli aika matalaprofiilista.

IMG_7547

Melrose Avenuelta käännyimme oikealle, North Grescent Heights Boulevardille, mitä pitkin saikin pojotella Hollywood Hills kukkuloille Mulholland drivelle. Kukkuloilta on hyvät näkymät kaupunkiin ja tämä maisematie on matkailijoiden suosiossa siitäkin syystä, että monien näyttelijöiden hulppeat asumukset sijaitsevat tien varressa.

Mäkistä ja mutkaista tietä ajettiin ensiksi luoteeseen puolisen tuntia välillä pysähdellen kuvaamaan. Sherman Oaksin tienoilla auto tankattiin ja käännyttiin takaisin päin. Kiikarissa oli eräs tietty, monista elokuvistakin tuttu näköalapaikka, minkä tiesin olevan jossain tien varrella, mutten ollut tarkempaa paikkaa etukäteen selvittänyt. No, löytyihän se ihan tien loppupäästä, ennen laskeutumista Hollywood Freewaylle.

IMG_7620994

Star Linen kaksikerroksinen turistibussi oli parkissa ja opas osoitteli laaksoon kertoen, mikä talo kuului 50 Centille, mikä Melanie Griffitille. Tästä oli näkymät Hollywoodin yli LA Downtowniin ja myös Hollywood-kyltti näkyi. Tien toiselle puolelle rakennettiin taloa, olisipa mukava tietää tontin hinta.

Downtowniin päin savusumun eli smogin saattoi selvästi nähdä. Kaupungissa majaansa pitävät suuret öljy-yhtiöt ovat pitäneet huolen, ettei kaupunkiin ollut päässyt muodostumaan kunnolla toimivaa julkista liikennettä, joten miljoonien yksityisautojen päästöt saattoi erottaa paljaalla silmällä.

Huolella tehty taustatyö palkittiin, kun pienen ja mutkaisen tien ajettuamme, pääsimme parhaalle mahdolliselle kuvauspaikalle Hollywood-kyltin juurelle. Tänne ei turhan paljon opasteita ollut, eikä paikan päällä ollutkaan kuin pari muuta ihmistä. No, vähän kyseenalainen ”nähtävyys” tämä tietysti on: muutama kirjain kukkulan kupeessa, mutta ”must see” näin ekalla Losin reissulla.

1019

Griffith observatorio on sensijaan hyvinkin suosittu käyntikohde maisemiensa puolesta ja kyllähän sisätiloistakin kaikkea mielenkiintoista löytyi. Täältä Downtownin pilvenpiirtäjät näyttivät olevan lähellä ja varmasti aika ison osan koko Losista saattoi nähdä ainakin selkeällä ilmalla.

Aurinko porotti kuumasti ja kauniimpi puolikas seurueestamme käyttikin osan visiitistämme makoillen observatorion nurmella.

Griffith observatory 01Griffith observatory 02

HOLLYWOOD 21. - 24.10.2011 144

Hitaasti kurvailtiin hienoa maisematietä alas kaupunkiin.

Michael Jacksonin näköinen kaveri poltteli sätkää päämajamme vieressä aidan päällä istuskellen, lähtiessämme illastamaan Walk of Famelle. Tuoksusta päätellen paperin sisällä ei ollut ainakaan Aromaa… eikä Kiltaa.

Edellisenä iltana Hard Rock Cafessa kokemamme pettymyksen jälkeen oli selvää, että tänään pysyisimme kaukana ylikansallisista ruokaketjuista. Hinta-laatusuhde oli huono ja palvelu hidasta. Tulipahan nyt kuitenkin Jim Morrisonin kuuluisat nahkahousut nähtyä livenä, ja Ringo Starrin rumpukapulat.

Cabo Cantinassa oli happy hour ja lisäksi luvattiin tarjota meksikolaistyylistä ruokaa kohtuuhintaan. Ruoka olikin hyvää ja noin litraisen Margaritan jälkeen oli makea olo.

981

977

Näyttää siltä, että Hollywood Boulevard herää oikein kunnon loisteeseen värivaloineen vasta iltaisin ja porukkaakin on liikkeellä pilvin pimein. Paikallisessa kaupassa oli Oscarit jaossa ja parhaan naisystävän patsas löysi välittömästi omistajansa. Aikamme ihmettelimme suuren maailman menoa ja yömyssyjen jälkeen vetäydyimme päämajaan keräämään voimia.

HOLLYWOOD 21. - 24.10.2011 078

Aamuruuhkassa kaasuteltiin kohti Universal Studios Citya. Paikka oli avoinna klo 09 am-06 pm, ja päiväpassia vastaan piti ehtiä mahdollisimman paljon. Kaupunki kaupungissa, suuret tuotantoalueet ja studiot, elokuvien lavasteita, themepark… mielenkiintoista.

1052

Suuressa pysäköintihallissa painettiin parkkipaikan numero tarkoin mieleen, että auto löytyisi vielä pois lähtiessäkin. Maanpinnalle noustessa oltiinkin kävelykadulla, missä oli kauppoja ja ravintoloita kahden puolen katua.

Ennen lippuluukkuja sijaitsi Universal Studiosin logo, eli maapallo-patsas, jonka juurella oli ”must” kuvauttaa itsensä. 86:tta dollaria vastaan sai Annual Passin, mikä on voimassa vuoden, eli aluella voisi käydä vaikka joka päivä vuoden ajan. Sormenjälki varmisti, ettei passia voi käyttää kukaan toinen.

10541053

Jaahas, mihinkähän sitä ensimmäiseksi…

Suurella screenillä näytti, kuin neitokainen harkitsisi hyppyä pilvenpiirtäjän katolta. Todellisuudessa näyttelijä seisoi tuolilla silmiemme edessä, samalla kun asiantunteva herra kertoi vitsaillen, miten trikkikuvauksia tehdään. Eräs vapaaehtoinen perhe poimittiin yleisön joukosta, puettiin vähän viidakkorekvisiittaa päälle ja lavalle. Taustalla oli filmimateriaalia viidakosta, etualalla avustajat heiluttivat saniaisia viidakon äänten säestyksellä, niin screenillä näytti että perhe oli todella keskellä pimeintä Afrikkaa. Hauska ja valaiseva esitys trikkikuvauksesta.

Studioalueen kiertoajelulla ”minijuna” kierteli monien elokuvien lavasteissa naisoppaan selostaessa, mitä elokuvaa kussakin paikassa oli kuvattu. Samalla monitoreista näkyi pätkä kyseistä filmiä. Kokonainen lännenkaupunki oli rakennettu tänne ja monet John Wayne-elokuvat filmattu täällä. Hieman lavasteita muuntelemalla kaupunki saatiin muuttumaan tyystin toisen näköiseksi. Maanjäristys metrotunnelissa, tulva meksikolaiskylässä, Fast & Furios autot, tappajahai, maahan iskeytynyt jumbojet…

10631105

”Minijuna” pysähtyi Bates motellin pihaan ja vähän aikaa kun opas huhuili, niin itse Norman Bates ilmestyi oviaukkoon naisen ruumis sylissään. Meidät nähdessään hän vei ruumiin takaisin huoneeseen ja pitkä puukko kädessään lähti juoksemaan kohti, jolloin juna nytkähti liikkeelle kurvaten mäellä olevan ”kauhujen talon” editse.

10981099

Täydelliset naiset sarjaa varten oli rakennettu kokonainen katu taloineen, pihoineen, rakennuksineen… Opas kertoi, että sarjan viimeiset kuvaukset on tehty ja katu jää nykyiselleen ainakin toistaiseksi.

10871091

Kiertoajelun vaikuttavin paikka oli, kun juna pysähtyi pimeään tunneliin ja 3D-lasit piti pistää silmille. Kohta huomasimme olevamme Scully islandilla, missä King Kong otti rajusti yhteen Tyrannosaurus Rexien kanssa. Dinojen suusta lentävä kuola kasteli ja juna heilui rajusti Kongin hypätessä katon kautta toiselle puolelle junaa. Kyseessä on maailman suurin 3D-elokuvateatteri ja tuon todellisemmaksi elokuvakokemus tuskin voi muuttua. Kertakaikkiaan vaikuttava esitys.

1065

 

Tavoistani poiketen lisäsin edellisen videon, joka siis ei ole kuvaamani, mutta siitä pääsee “hajulle” tuosta King Kong elämyksestä.

Nuoriso suositteli Simpson Ridea missä oli vaikea uskoa, että itse istui paikallaan ja vain maisemat liikkuivat. Mummy Ride, Terminator 3D, Shreck 3D, Jurassic Park ja sokerina pohjalla hieno Waterworld show missä todella näki, miten ammattitaitoa vaativaa näyttelijän työ voi olla.

11411140

 

Päivä meni kuin siivillä ja viihdettä tuli koko 86:n dollarin edestä, ja vähän ylikin…

 

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): USA Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.