Puente Romano ja La Mezquita

Auringosta otettiin suunta ja lähdettiin dallaamaan kohti Guadalquivir-jokea. Ei ollut massii taskut pullollaan, kuten Pete Parkkosen Stadin reissulla ja hiuspehkokin on vaatimattomampi, ainakin meikäläisellä. Oli aika helppo kuitenkin suunnistaa, vaikka labyrintissä oltiinkin. Maasto selvästi vietti jokea kohti, niin kävellä paukutti vaan alamäkeen. Joki ylitettiin uudempaa siltaa pitkin ja suunnattiin 2000 vuotta vanhalle roomalaisten rakentamalle Puente Romanolle. Cordobahan oli aikoinaan Rooman valtakunnan Hispania Baetica- maakunnan pääkaupunki.

2014-09-13-20852014-09-13-2093
Sillan kupeessa oli koju missä myytiin olkihattuja ja kauppa kävi. Sovittelin hikiseen päähäni yli kymmentä, ennenkuin näin isoon kaaliin sopiva löytyi. Viimesyksyisellä Alicanten reissulla jo huomasin lierihatun edut kuuman auringon alla, joten nyt ei ainakaan pitäisi otsanahka palaa hetimiten.

Vastarannalla sijaitsi tuo valtava ja eriskummallinen laitos nimeltään La Mezquita.
Islamilaiset maurit, jotka hallitsivat koko Espanjaa tuhat vuotta sitten, pääkaupunkinaan juuri Cordoba, rakensivat tuon moskeijan, joka olisi vieläkin maailman kolmanneksi suurin, jos olisi vielä samassa käytössä. Cordoba ei ole muutenkaan mikä tahansa kylä. Kaupunki on yksi Euroopan vanhimmista ja aikanaan oli myös yksi Euroopan suurimmista, yli 400 000 asukkaallaan. Lääketiede ja kirjapainotaito ottivat suuria harppauksia eteenpäin tässä kylässä. Abd ar-Rahman III, jonka juuret olivat Syyrian Damaskoksessa, nimitti itsensa Kalifiksi ja hallitsi Cordobasta käsin koko Al Andalusta, mikä käsitti koko Iberian niemimaan, Portugalia myöten.

Nythän Isis- järjestö on perustanut kalifaatin Syyrian-Irakin alueelle, arvatenkin Abd ar-Rahman III esikuvanaan. Em. herra rakennutti myös uuden hallintokaupungin Madinat al-Zahran, 13 km Cordobasta länteen. Kaupunki on nykyisin raunioina ja siitä on kaivettu esiin vasta noin 10 prosenttia.

Kristityt saivat satoja vuosia sodittuaan työnnettyä muslimit Välimeren vastarannalle ja rakensivat keskelle moskeijaa katedraalin ja Catethral-nimellä sitä tänään kutsutaankin. Varmasti ainut laatuaan koko maailmassa. Pyhä paikka se kuitenkin on sekä muslimeille, että katolisille.

2014-09-13-20902014-09-13-21132014-09-13-21102014-09-14-2130

Liput moskeijaan/katedraaliin sai 8 euron hintaan, jotka mieshenkilö heti ovella repi.
Valtavat sisätilat olivat täynnä mariannekarkkipaperin värisiä kaaria tolppien nokassa, jotka kannattelivat massiivista kattoa. Seinustaa kiersivät pikku kappelit ja keskeltä löytyi se katedraali, joka varmastikin oli suuri, mutta näytti pieneltä tämän kokonaisuuden keskellä. Rakennuksella on niin suuri historiallinen arvo, että Tripadvisorin asiakkaat ovat äänestäneet sen maailman nähtävyyksien listalla kuudenneksi. Edellä ovat Machu Picchu, Angor Wat, Taj Mahal, Petra ja Bayonin Temppeli. Mihin lienee unohtunut Gizan pyramidit, kun ei löydy 25 parhaan listalta. Itse olen nähnyt 9 noista Top 25:stä ja kyllä nuo pyramidit kiilaisi silti ykköseksi. Kiinan muuriakaan ei listalta löydy.

2014-09-13-2107 (2)2014-09-13-21062014-09-13-2101IMG_6508
Aikamme kierreltyämme poistuimme pihalle, missä hääpari kuvautti itseään moskeijan sisäänkäynnin edessä Rolls Roycen vierellä.

IMG_6514 (2)2014-09-13-2109

Juderia kaupunginosa on selvästikin turistien suosimaa aluetta Cordobassa. Pieniä matkamuistomyymälöitä, kahviloita ja ravintoloita on vieri vieressä. La Buleria-ravintolan edessä oli tarjous: 7 tapasta ja juoma 10 €. Salaatti, Paella Mariscos ja juoma 12 €. Sen verran jo hiukoi, että menimme sisälle. Viihtyisässä ruokalassa palvelu pelasi ja oli mielenkiintoista seurata, miten yleensä pieniruokainen ystävättäreni selviytyisi 7 ruokalajin ateriasta. Hyvinhän tuo onnistui, kun hieman auttelin. Oma salaattini maistui hyvälle ja paella oli maukasta myös. Päätimme vetäytyä maan tapojen mukaisesti siestalle viileään residenssiimme.

IMG_6520

IMG_6515IMG_6517

Illalla piipahdettiin läheisellä Plaza de Correderalla katsomassa Cordobalaisten lauantai-illan viettoa. Aukiolla kävi melkoinen puheensorina kun tuhat espanjalaista puhui voimakkaasti elehtien. Johtuukohan siitä, että espanjalaiset ovat niin innokkaita ulkonasyöjiä, kun kauppojen ruokavalikoimat on aika köykäiset. Tai toisinpäin. Tuli mieleen, että jos Costa del Solilla asuu vakituiseen yli 10 tuhatta suomalaista, pääosin eläkeläistä ja talvisaikaan yli 20 tuhatta, niin miksei espanjalaiset tule vastavuoroisesti Suomeen eläkepäiviään viettämään.

2014-09-13-2119
Maailman parhaaseen maahan…

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Espanja Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Puente Romano ja La Mezquita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.