Real Alcazar ja Sevilla Catethral

IMG_6589

Minulla on uusi harrastus.

Senverran on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana kierrettyä eri maiden ja kaupunkien kirkkoja, että voi jo melkein sanoa olevansa alan harrastaja, eli kirkkopongari. Siihen sitten vielä muutama moskeija päälle. Nuo katoliset kirkot nyt on vaan niin hienoja ja yleensä paikkakunnan merkittävimpiä rakennuksia, että niissä tulee helposti käytyä.

Tämä aamu päätettiin viettää molemmat harrastusten merkeissä, eli leidi jäi pelaamaan Candy Crush Sagaa ja minä lähdin Sevillan kirkolle. Yöllä oli satanut oikein kunnolla ja se lätinä, mikä kuului marmoria vasten ikkunan alta, valvottikin meitä yöllä jonkun aikaa. Aamu oli kuitenkin lämmin kun sateen liukastuttamia katuja lompsin Sevillan katedraalin aukiolle.

2014-09-16-2267

Kirkko oli juuri avannut porttinsa tälle aamulle. Kirkon seinustalla auringonpaisteessa oli jo pitkä parijono, joka vielä katosi nurkan taa. Pikaisen tilannearvion perusteella oli jonolla mittaa yli 200 metriä ja laskeskelin, että jos jono liikkuu pari metriä minuutissa, niin polvinivelet huutaisivat hoosiannaa, ennekuin pääsisin sisätilojen armahtavaan viileyteen. Tää kappeli taisi jäädä nyt näkemättä ainakin tältä päivää.

2014-09-17-2294

Suuntasin aukion toiselle laidalle missä oli sisäänkäynti Real Alcazariin, eli kuninkaalliseen palatsiin. Tämä nyt oli vähän samanlainen pytinki kuin Cordobassa vierailemani, mutta isompi. Sinne oli jonotusta vähemmän ja viidessä minuutissa olinkin sisällä.

2014-09-17-2299

Aluksi siinä oli oikealla Amiraalin sali joka oli siitä kuulu, että siellä oli Amerigo Vespucci kumppaneineen esitellyt maailman ensimmäisen maailman kartan, liekkö peräti karttapallon. Sitten olikin jo yläkerrassa Royal Apartments eli huoneistot, joita Espanjan kuninkaalliset käyttävät Sevillan vierailullaan. Ovi sinne oli tietysti lukossa. Saleja salien perään, joistakin paikoista tuli mieleen Granadan Alhambra. Saman tyylistä maurivaikutteista pitsikuviota oli hovikaarissa.

2014-09-17-23022014-09-17-23032014-09-17-23092014-09-17-23072014-09-17-2310

Pettymyksekseni linnan puistoon ei päässyt, mutta sinne näki kyllä tuosta itse rakennuksestakin. Linnaa kierrellessäni alkoi satamaan oiken kunnolla, mutta koska olin varustautunut sateenvarjolla, niin ei pahemmin hidastanut. Päinvastoin, päättelin että nyt on varmasti katedraalin edessä jono lyhimmillään ja koska olin jo Alcazarin pääosin kiertänyt, päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja ylitin aukion voimakkaassa vesisateessa.

2014-09-17-23292014-09-17-23282014-09-17-23252014-09-17-23242014-09-17-2327

Jono oli kutistunut noin 30 metrin mittaiseksi, eli nyt olis mahikset kirkkovierailulle. Samantien, kun asetuin jonon päähän niin sadekin lakkasi ja muutamassa minuutissa oli takanani 100 metrin parijono. Tuskimpa olisin tätä edempänä menossa, vaikka olisin jäänyt tähän alunperin seisomaan.

Kun kristityt saivat häädettyä islaminuskoiset maurit Sevillasta, he pistivät tällä paikalla olleen moskeijan tuhannen päreiksi. Hienon, lähes satametrisen tornin jättivät kuitenkin pystyyn. Käytyjen yt-neuvottelujen tuloksena moskeijan käppyräpartainen rukouskutsun kiekaaja kapusi tornista alas ja sai sellaisen merkinnän cv: hensä, millä oli hyvä lähteä tavoittelemaan vastaavaa virkaa vaikkapa Marokon puolelta.

Minareettiin nostettiin nyt kattava kokoelma kirkonkelloja ja tornin alle alkoi rakentua katedraali, josta tuli lopulta maailman suurin. Muutama vuosi sitten tuli vierailtua Vatikaanin Pietarin kirkossa, jolloin luin matkaoppaasta sen olevan maailman toiseksi suurin kristillinen kirkko. Mietin silloin, että missähän se suurin sitten lienekään… No, nyt olen senverran viisastunut noista päivistä, että tiedän senkin.

2014-09-17-2330 (2)

Siinä seisoskelin valtavan kirkon porstuassa ja mietin että mistähän päästä aloittas. Päätin kiertää kirkkoa myötäpäivään. Ei tämä nyt ihan yhtä suuri ole kuin Cordoban La Mezquita-moskeija, mutta korkeudessa löytyy senkin edestä. Jäätävän kokoinen kuitenkin ja hienosti ja kalliisti koristeltu tietenkin.

IMG_6626

Koko katedraalin ehkä suosituin nähtävyys oli tietenkin Kristoffer Columbuksen hauta, joka löytyi kun meni sinne, missä eniten salamavalot välähtelivät. Jos ajatellaan miten paljon tuossa pötköttävän miehen mukaan on nimetty katuja, aukioita, puistoja, maakuntia, kaupunkeja jopa maita, niin tuskin kukaan muu yltää samaan, ainakaan länsimaissa. Pyhimykset on sitten tietysti asia erikseen.

IMG_6631 (2)IMG_6630

Harmittaa vaan Nokia N 8 antiikkisen puhelimen sinänsä hyvä kamera, millä ei kuitenkaan hyviä sisäkuvia saa. Matkustan kuitenkin lähes aina pelkillä käsimatkatavaroilla, joten järkkäri ei mahdu mukaan, enkä edes sellaista omista.

IMG_6592IMG_6590 (2)

Pitihän sinne La Giralda torniinkin kiivetä. Sinne ei mennyt portaita, vaan kohtuujyrkästi nouseva luiska kiersi tornia. Torni on lähes satametrinen, niin kyllä siinä yli puoli kilometria tuli ylämäkikävelyä, ennenkuin huipulla puhaltava tuuli tavoitti pyhiinvaeltajan. Ohittelin mennessä vanhoja mummoja ja huipulla oli jopa parit lastenrattaatkin. Kyllä tuo mun mielestä liian raskas rasti on jollekkin yli seitenkymppiselle, jos ei oo ikäänsä harrastanu hikiurheilua.

2014-09-17-23412014-09-17-23422014-09-17-23442014-09-17-23512014-09-17-2352

Tornista sai hyviä kuvia kaupungista ja alamäki oli kevyempi kävellä. Aika paljon täällä on turisteja Etelä- ja Väli-Amerikoista. Ovat vissiin tulleet katsomaan, mistä ne esi- isät aikoinaan lähtivät toivorikkaina merten taa. Vähempi on sitten näitä vanhempia lierihattuisia aasialaisia, mitkä kansoittaa järkkärit kaulassaan ainakin noita Keski- Euroopan suurkaupunkeja. Nuoria aasialaisneitokaisia kyllä on sitten joka nurkalla selfieitä ottamassa. Näyttää yleistyvän tuollainen teleskooppivarsi minkä päähän sitten kamera, tai kännykkä laitetaan ja silläpä on kätevä selfie napata. En tiedä, mikä tuon kepin virallinen nimi lienee, mutta ristin sen tässä vaikkapa Selfariksi.

Matkaopaskirjat kehoittavat käymään nuo em. kohteet eri päivinä, ettei käy liian rankaksi. Kyllähän tuo nyt vastasi jonkinlaista urheilusuoritusta, mutta eipä haittaa jos vähän rasva palaa. Nämä ulkomaan ruuat ja viinit on niin hyvänmakuisia että äkkiä täällä alkaa kilot kertyä. Puhumattakaan nyt siitä että meitä tulee kestitsemään viikoksi Kempeleen ( ei, tuo ei ole kirosana, vaan paikkakunta Pohjois- Suomessa ) ” Jyrki Sukula “, niin on kyllä syytäkin antaa liikettä niveliin.

Illasta oli tarkoitus mennä katsomaan flamencoa mutta paikka oli loppuunmyyty, niin varasin liput seuraavaan iltaan ja käytiin vähän shoppaileen ja drinksuteltiin terasseilla. Ihmeteltiin, miten uskomattoman eläväinen kaupunki Sevilla on näin arki- iltoinakin. Kuppilat ovat jo aamusta lähtien täynnä ja iltaisin meno senkuin yltyy. Missään ei kuitenkaan humalaiset möykkää, vaan meno on iloisen hillittyä. Tällaista elämänmenoa ehkä eniten kaipaan koto- Suomessa.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Espanja Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.