Gran Canarian karnevaalit

 

 

20.-26.2.2013 133
Lämmin ilmasto toivotti tervetulleeksi meidät, jotka halpojen Norwegianin lentojen houkuttamina olimme hetkeksi poistuneet kotimaan pakkasista Gran Canarian lämpöön.
Pari ensimmäistä päivää oli varattu saaren pääkaupungin Las Palmasin ihmeisiin tutustumiselle. Olin käynyt saarella kerran ennenkin nuoruudessani 1980-luvulla ja muu osa seurueestammekin oli kypsynyt ajatukselle nähdä tämä turistinen paikka, joka vetää puoleensa suurimman osan tuttavistammekin uudelleen ja uudelleen, vuosi toisensa jälkeen.

Pargue San Telmon kupeesta löytyi Hotel Parque, jonne heitimme kimpsut ynnä kampsut ja lähdimme kaupungin pääostoskävelykatu Calle Trianaa pitkin kohti sitä alkuperäistä Las Palmasia, joka on aika kaukana turistien suosimasta Las Canterasin alueesta.

IMG_4259

Casa de Colon on talo, missä Kristoffer Kolumbus asusteli laivaansa varustellessaan Intian retkelle, joka epäonnistui tunnetuin seurauksin.

20.-26.2.2013 025
Plaza de Santa Analla ihasteltiin Las Palmasin katedraalia ja kummasteltiin läheisillä kukkuloilla sijaitsevia asumuksia, jotka toivat mieleen Rion favelat.
Päivällisen ja parin hunajarommin jälkeen alkoi veri vetää kohti hotellin tuplapetiä.

IMG_4279

20.-26.2.2013 014
Aamulla sitten tehtiin siirtymä Las Canterasin kuululle hiekkarannalle, missä jo Irwin aikoinaan hoiperteli heikkona kaupungin kauniista tyttösistä. Vanhempi herra kierteli kylmälaukun kanssa ja joka kerta kun hän pysähtyi kohdallemme, ostimme häneltä jotain… yleensä olutta.

IMG_4284
Vitivalkea vävypoika ihmetteli Atlantin aallokossa kelluvaa muovipussia, josta roikkui sinisiä naruja ja meni onneton tarttumaan yhteen niistä. Saatuaan otteen kalkkilaivan kapteenin etusormesta meduusa ei meinannut millään hellittää, vaan tuo käden puristus oli lopetettava väkivalloin ja meduusa lähti navigoimaan ulapalle yhtä “lonkeroa” köyhempänä. Irvistellen kalkin kapu rantautui ja mietittiin, tuliko matkavakuutukselle käyttöä jo toisena päivänä. Lukuunottamatta polttelevia valkoisia rantuja etusormessa, ei mitään pahempia oireita ilmennyt, joten jatkettiin samalla mallilla eli ostettiin kylmälaukkumieheltä oluet.

20.-26.2.2013 060IMG_4325
Parituntisen auringonottosession jälkeen käveltiin rantapaseo päästä päähän ja todettiin, että nyt on tämä paikka nähty. Mittari näytti lukemaa +30 c.

IMG_4430

Iltapäivän ja illan aikana meduusan kaltoin kohtelema mies vaihtoi väriä, eli valkoinen nahka muuttui punaiseksi. Olin muutaman kerran rannalla maininnut, että ollaan nyt lähempänä aurinkoa kuin kotona, mutta eihän suuri valkoinen metsästäjä mitään muuta usko, kuin kantapään kautta hankittua faktaa. After sun lotion lievitti hieman tuskaa ja pitihän sitä levittää paikoin itellekin. Vielä, kun samainen nuorehko mieshenkilö hankki kiinalaisen ravintolan äyriäisbuffetista itselleen lievän ruokamyrkytyksen ja vietti yönsä halaillen hotellihuoneensa wc-pyttyä, kauniin tyttöystävänsä sijaan, saattoi todeta lomaviikon alkaneen mollivoittoisesti.

Nuori taksikuski heitti kapsäkkimme peräkonttiin ja lupasi meille kyydin kohtuuhintaan saaren eteläosassa sijaitsevaan Playa del Inglesin turistikeskittymään. Kaveri kertoi käyneensä ainoastaan kerran mantereella: Barcelonassa seuraamassa jalkapallo-ottelua. Nyt oli kuitenkin löytänyt sielunkumppanin manner-espanjalaisesta senjoritasta ja epäili joutuvansa jättämään rakkaat kotikulmansa toistamiseen, koska anoppi pyyteli tytärtään tuomaan uutukaisen vävypojan näytille. Mitään navigaattorin tapaista ei autosta löytynyt ja hombre kyselikin vastaantulevilta virkaveljiltään reittiä Maspalomasin Vista Flor-hotelliin.

20.-26.2.2013 127

Vista Flor on kaksikerroksinen bungalov-alue, jonka keskellä on suurehko uima-allas. Tilavat huoneistomme sijaitsivatkin altaan reunalla ja norjalaisiin naapureihimme tutustuttiin saman tien. Paikka on myös valmismatkakohde, joten lapsiperheitä ja samalla meteliä alueella riittää auringon noususta auringon laskuun.

20.-26.2.2013 07220.-26.2.2013 07020.-26.2.2013 068IMG_4538

Aamulla ilmainen bussikyyditys pudotti meidät Maspalomasin dyynien toiselle puolen ja tästä majakan kupeesta lähdettiin tarpomaan rantaviivaa pitkin kohti Playa del Inglesin valkoisia hotelleja. Aallokko oli sen verran korkeaa, että oli voimassa uintikielto. Teki kyllä mieli heittäytyä noin 3 metristen aaltojen vietäväksi, mutta tällä kertaa se jäi.

IMG_4596IMG_4598IMG_4572IMG_4600IMG_4602IMG_4590Nudisteille oli oma pätkä rantaa ja taisi sateenkaarinudisteillakin olla oma reservaattinsa.

Pohkeet oli aika hapoilla, kun viimein nousimme Inglesin rantakadulle ja saimme kaupustelijat kimppuumme. “Terve, terve, tässä todellakin Heikki” yms. muita vanhoja suomalaisia sananparsia satoi päällemme, kun luovimme läpi ravintolatarjonnan kohti taxi rankia.

IMG_458920.-26.2.2013 11220.-26.2.2013 11020.-26.2.2013 11720.-26.2.2013 119
Siinä kun siemailimme Cuba Libreä patiollamme lauantai-iltana auringonlaskun aikoihin, alkoi jytä ja jumputus kyliltä ilmoittaen meille karnevaalien alkamisesta. Äkkiä bilekuteet päälle ja liikenteeseen. Nämä nyt eivät ole varsinaiset sambakarnevaalit, vaan enemmänkin yleistä hauskanpitoa ja tietysti näyttävä karnevaalikulkue, jonka ohilipuminen kesti tuntitolkulla.

IMG_4624
Ihmetellä sai taas, miten huolella näihinkin karkeloihin oli valmistauduttu: teemat, asut, kampaukset, maskeeraukset ja ajoneuvojen tuunaukset oli viimeisen päälle hienosti toteutettu. Varmasti on taas vuosi valmistauduttu tätä iltaa varten. Mikähän saa ihmiset näkemään noin paljon vaivaa katolisissa maissa muutaman tunnin happeningiä varten?
Lisäksi monet kulkuetta katsomaan tulleet olivat sonnustautuneet mielikuvituksellisiin asuihin. Ainoastaan me turistit seistiin tumput suorina kuin kuwaitilais-sotilaat Saddamin valloittaessa maan -90 luvun alussa, ja päällä oli ihan normi lomakuteet. Kuitenkin meillä kaikilla oli niin mukavaa…

IMG_4650IMG_4652IMG_4654IMG_4669IMG_4683

Tuntien jälkeen viimeisenkin kulkueen mentyä passipaikkamme ohi, poikkesimme yömyssylle, ja palatessamme taksilla takaisin majapaikkaamme, katuja siivottiin ja pestiin täyttä päätä, eikä aamulla enää varmastikaan karnevaaleista ollut jälkeäkään nähtävissä.

Auto vuokrattiin Orlando nimisestä lafkasta Mummolaa vastapäätä ja suunnattiin sisämaahan, eli tämänkin kylän keskustaajamaan San Bartolomeo de Tirajanaan.
Tie lähti hetimiten kipuamaan ylöspäin ja pyöräilyryhmiä oli liikkeellä jo näin aamusta runsain mitoin. Täytyy olla kyllä kovakuntoista sakkia. Nousua saattaa olla jopa kymmeniä kilometreja ja ei laskuissakaan pääse kovin rentoutumaan, että pysyy tiellä. Kilpapyöräily onkin yksi kovimmista lajeista ja täälläpä sitä kuntoa voi hioa otollisissa olosuhteissa.

IMG_4771IMG_4773IMG_4774IMG_4775

San Bartolomeo de Tirajana sijaitsee hienoissa maisemissa korkealla vuoristossa ja tavan turisteja ei kyllä näkynyt. Paikalliset viettivät leppoisasti siestaa aukioilla ja tavernoissa istuskellen. Päiväkahvien jälkeen suunnattiin kohti Moganin kylää ja kyllä oli niin serpentiiniä, että…

IMG_4791IMG_4800IMG_4801IMG_4812

20.-26.2.2013 182

20.-26.2.2013 181

Joka nyt arastelee auton rattiin tarttumista tuolla, niin rohkeasti vaan! Jos se auto pysyy tiellä täällä kotimaassa, niin kyllä se tuollakin pysyy, erilaisesta maaston profiilista huolimatta. Lisäksi tuollaiseen nopeatempoisempaan liikennekulttuuriin tottuu alle tunnissa.


Kaunista, joskin kuivaa on maisema Gran Canarian sisäosissa. Mogan ohitettiin pysähtymättä, haaveena lounas Puerto del Moganin satamassa. Haave toteutui, kun ensin löytyi parkkipaikka. Tämä kylä oli taas turrea täynnä ja varmaankin turisteja varten rakennettukin. Satama oli kuitenkin hieno valkoisine taloineen ja kukkaistutuksineen.

IMG_486820.-26.2.2013 19920.-26.2.2013 203

Uimaan pysähdyttiin saaren lämpiminpään paikkaan, Amadores beachille Puerto Ricon kupeeseen. Tämä ylhäältä päin hienon näköinen poukama on ihmiskäden muovaama, eikä sitä tainnut olla vielä -80 luvulla, kun täällä viimeksi vierailin. Jos joku haluaa kirmaista aaltoihin oikein vauhdilla tällä piitsillä, niin pieni varoituksen sana: siellä on aika suuria kiviä mitkä ei näy pinnalle. Nimimerkillä: Tummanpunainen pikkuvarvas.

20.-26.2.2013 192

IMG_4884IMG_4896

Pimeä laskeutui laaksoon, kun nicematkaajat toteuttivat shoppailuviettiään Puerto Ricon ostarilla. Auto palautettiin pudottamalla avaimet vuokraamon ovipielessä olevaan postilaatikkoon, ja reissun kallein päivällinen nautittiin vastapäisessä Mummolassa.
Ei kuitenkaan lihapullia 🙂

 

Talven selkä katkesi mukavasti tuolla pikku reissulla, mutta tunnetta siitä, että tuonne turistiselle saarelle täytyisi lähitulevaisuudessa palata, ei jäänyt.

 

 

 

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Espanja Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Gran Canarian karnevaalit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.