Cannesin filmifestarit ja Antibes

Tämä kiertomatka tehtiin keväällä 2009, käsittäen Veronan, Venetsian ja Milanon pohjois-Italiassa, kuten myös Nizzan, Antibesin, Cannesin ja St.Tropezin Ranskan Rivieralla. Ja tulihan sitä Monacossakin piipahdettua useamman kerran. Kirjoitin matkasta jutun Suomi24 matkakertomukset-palstalle, mistä olen kopioinut sen nyt tänne. Poistelin suurimmat kirjoitusvirheet ja lisäsin kuvat, joten olkaapa hyvät!

P5140651Bussi Cannesiin lähti Gare Routierilta klo 10.00 ja oli perillä Palais de Festivalin edessä olevalla aukiolla klo 11.45. Laskin parikymmentä yksityiskonetta Nizzan lentokentällä bussin ikkunasta, ja ainakin osa omistajista taisi pyöriä näissä maisemissa. Vipinää ja vilskettä oli melkoisesti, olihan Cannesin filmifestivaalit juuri alkaneet.

P5140580

P5140593P5140586P5140597

Hulppeita jahteja oli lukematon määrä parkissa, ja filmiyhtiöiden plakaasithan noita näytti koristavan. Siellä täällä tehtiin jotain haastatteluja ja juttua eri maiden tv-kanaville. Paparazzitkin päivystivät pitkine putkineen ja alumiinitikkaineen.

P5140603P5140601P5140615Palais de Festivalsin pääsisäänkäyntiin oli punaista mattoa levitelty säästelemättä, ja kookkaan ulkomuodon omaavat turvamiehet pitivät huolta, ettei sinne ollut asiaa luvattomasti. Koko kaupunki tuntui olevan sekaisin näistä elokuvapippaloista.

P5140621P5140623P5140624Pysähdyttiin eräälle terassille nauttimaan valkkarilasilliset ja “hovi” näytti pettyneeltä, kun ei ruokatilausta tällä kertaa tehty. Kaveri toi valkkarilasit vuolaan ranskankielisen selityksen kera, vaikka olin ilmoittanut jo aiemmin ettemme puhu ranskaa. Naapuripöydän “setä” tulkkasi sen minkä olin jo päätellytkin, että tämä on nimenomaan ruokaravintola ja täällä pitäisi syödä. Hovi oli kuitenkin kammennut meidät puoliväkisin terassilleen, joten hörpittiin lasilliset kaikessa rauhassa ja toilettiinkin tehtiin pikavisiitti. Kyllä se köyhän raha kuitenkin kelpasi, mutta tipit jäi antamatta.

Kadun toisellapuolen oli naistenvaateliike ja niinpä jouduin pakostakin tarkkailemaan em. mieshenkilön edesottamuksia noin puolen tunnin ajan. Vaikutti kovin ahdistuneelta…mm. vaihteli pöytäjärjestyksiä jatkuvalla syötöllä…sytytti ja tumppasi vähän väliä. Tuli mieleen nuoruuden junamatkat armeijanharmaissa, kun piti junaravintolassa ostaa leipä saadakseen oluen ja palvelu oli tuohon aikaan sanalla sanoen TÖYKEÄÄ. No, tähän asti on ollut palvelu kohteliasta ja ystävällistä, joten poikkeus vahvistaa säännön.

Rantakioskista panniinit ja heinekenit ja piknikille kuululle Cannesin hiekkarannalle. Täälläkin kuvausryhmät pörrää ja hetken näytti siltä, että joudumme haastateltaviksi, muttei onneksi kuitenkaan. Aurinko kuumottaa, pieni tuulenvire vilvoittaa ja nautimme olostamme “suihkuseurapiirien” keskellä.

P5140649P5140650P5140651Cannesista matka jatkui takaisin päin rannikkoa pitkin ja bussista hypättiin Antibesissa. Ei ollut juuri käsitystä tästäkään paikasta, joistakin kirjoista tuttu nimi vain. Kuljeskeltiin pitkin kapeita katuja, näpsittiin kuvia yms. Paikka oli rauhallisen tuntuinen Cannesin hulinan jälkeen. Pysähdyttiin rose-lasillisille Pimms-nimisen kahvilan terassille. Tästä oli mukava seurata ohikulkijoita. Pizzasiivuja tuli myös kyytipojaksi, ja lasku kaikesta vain 5 euroa. Aloin heti pitämään Antibesistä, tänne vois joskus tulla vaikka viikoksi lepäilemään. Vanhakaupunki ja satama jäi tällä kertaa näkemättä.

P5140656P5140657
Cannesista lähteneessä bussissa oli jäljellä seisomapaikkoja ja osa niistäkin täynnä. Saatiin oikein maisemapaikat tuumasi kauniimpi osapuoli, kun koitettiin pysyä pystyssä rantatien ruuhkassa. Sitä mukaa, kun bussi täyttyi, piti tihitää peremmälle ja takaovesta taas poistui matkaajia. Kauniimpi osapuoli ei sensijaan hievahtanutkaan näköalapaikaltaan, vaan seistä törötti naama tuulilasissa Nizzaan asti. Kuski suostui pudottamaan meidät Place Massenalle, vaikkei siinä varsinaista pysäkkiä olekkaan.

Näkymä peilissä todisti, että nyt oli aurinko ottanut oikein niskalenkin näistä matkaajista. Aikaisin yöpuulle, sillä huomenna olisi luvissa Menton ja Ventimiglian markkinat.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Ranska Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.