Greatest show on Earth

NightwishEnnen joulua pamahti puhelimeen ilmoitus Tampereella järjestettävästä metallimusiikin illasta, missä olisi tilaisuus nähdä ja kuulla kolmea maamme merkittävintä metallibändiä, mitkä ovat kovassa huudossa myös ympäri maailman. Joululahjat raskaammasta rockista pitävälle, aikuisikään ehtineelle jälkikasvulle oli hankkimatta, joten liput lähtivät tilaukseen.

Vaikka Ratinan stadionin portti ei etukäteen niin tiedossa ollutkaan, oli Koskikeskuksen kulmalta helppo suunnistaa ihmisvirran mukana Tony Kakon ääntä kohti. Viivakoodin klikkaaja vahvisti, ettei lipulla pääse sisälle kuin kerran, eli olisi pysyttävä portin sisäpuolella koko illan. Eipä nyt kyllä mitään aihettakaan olisi lähteä välillä haahuilemaan…

Katsomot olivat vielä puolityhjiä, mutta kentällä oli jo väkeä senkin edestä. Adults-only aluella olevat tankkauspisteet sijaitsivat kentän takaosassa, minne siirryimme jonottamaan olutta ja muita virvokkeita. Kylmät juomat käsiin saatuamme Sonata Arctica lopettelikin settiänsä ja Tony Kakko kiitteli vuolaasti meitä lipun lunastaneita. Mehän tietysti mahdollistamme toimillamme elävän musiikin esittämisen maassamme.

20150731_181815

Lavaa alettiin muokkaamaan valmiiksi Children of Bodomia varten ja me siirryimme omille paikoillemme katsomoon, missä ei juuri muita ollutkaan. Tapahtuman järjestäjä oli lähestynyt minua pari viikkoa sitten sähköpostitse, missä kerrottiin konsertin järjestelyistä ja asioista, mitä ei saa tuoda stadion-alueelle. Näihin kuuluvat esim: omat juomat, järjestelmäkamerat, videokamerat, selfiekepit, sateenvarjot yms. Säästyinpä stressiltä, mitä ottaisin mukaan. Eli lopakko, puhelin ja kertakäyttösadetakki riittävät.

Alle puolessa tunnissa saimme tarpeeksemme Tampereen kesäillan viileästä viimasta, joka puhalsi juuri sopivalta kantilta paikallemme. Bodomin aloittaessa settinsä jalkauduimme kentälle heavy-rock-diggareiden joukkoon. En ole mikään suuri Bodom-fani, mutta kyllä muutaman kerran maailman  parhaaksi metallikitaristiksi valitun Alex Laihon lirutellessa soolojaan, alkoi myönteinen kutina hiipiä selkäpiihin. Muutaman biisin muistin soineen takavuosina peräkammarissa, kun jälkikasvu asusteli vielä kotona. ( No, eivät he nytkään kylässä asu ).

20150731_19280520150731_193506

Alex kehui meidät mahtavaksi yleisöksi, ja kehoitti meitä taputtamaan itsellemme, kun olimme vaivautuneet paikalle. Kertoipa vielä hauskan jutun uran alkuajoilta, jolloin heillä oli ollut Nightwishin kanssa sama keikkamyyjä, joka ei ollut oikein uskonut kummastakaan bändistä tulevan koskaan mitään. Mitähän tuo kaveri nyt tuumaa, kun levyjä on myyty miljoonia… Oli tankkauksen aika ennen illan h-hetkeä.

Tuomas Holopainen oli luvannut… nimenomaan luvannut, että tämä Tampereen konsertti vuonna 2015 tulisi olemaan heidän kaikkien aikojen konserttinsa rakkaan isänmaamme rajojen sisäpuolella, joten odotukset olivat luonnollisestikin korkealla…

Konsertti suorastaan räjähti käyntiin Shudder before the beautiful-kappaleella ja savun hälvettyä erottui ensimmäisenä Marco Hietalan tuttu kaksiosainen pujoparta.

20150731_21114720150731_21115420150731_211201

Kun karismaattinen, kaunis ja häikäisevä “wet” Floor Jansen asteli lavalle, puhkesi yleisömeri villiin ulvontaan. Yours is an empty hope… Amaranth…

Islander Marcon trubaduurinumerona tarjosi lyhyen  hengähdystauon muuten tiukkaan tykitykseen.

Pistin merkille, kuinka vapautuneen onnellinen hymy karehti Emppu Vuorisen ja Tuomas Holopaisen kasvoilla heidä vilkaistessa toisiaan, eli näki että bändi nautti täysin siemauksin työskentelystään ja oli myös ilmeisesti ladannut odotuksia tähän iltaan.

20150731_211234

20150731_21452820150731_214515Marcon basso möyri alamahassa ja Kai Hahdon tuplabasarit potkivat palleaan. Alan piireissä suurta arvostusta nauttiva Kai Hahto oli palkattu univaikeuksista kärsivän Jukka Nevalaisen tilalle, ja suoriutuikin tehtävästään erinomaisesti. Olihan miekkonen mukana jo uudella Endless forms most beautiful-levylläkin.

Vaikka settiin kuuluikin muutama hitti menneisyydestä, kuten Storytime ja Sleeping sun, oli tuo uusimman levyn musiikki pääosissa.

20150731_22450820150731_220207

Kaunisäänisen Anette Olzonin jalat olivat olleet auttamattomasti liian pienet Tarja Turusen jättämiin saappaisiin, ja lisäksi pienen lapsen äitiyden yhdistäminen kuluttavaan kiertue-elämään veisi hermoston huonoon kuntoon keneltä tahansa.

No, Anetten ja Tarjan parhaat piirteet yhdistyvät hienosti Floor Jansenissa, joka seisoi omilla korkkareillaan kahareisin lavan eteen rakennetulla kielekkeellä laulattaen kansaa. Floorin palkkaaminen oli ollut Tuomakselta kyllä loistoveto. Nainen on erittäin karismaattinen ja katse seuraa kyllä automaattisesti hänen liikkeitään eniten koko porukasta.

20150731_21461420150731_214528

Troy Donockley on myös mies paikallaan. Nimenomaan hänen skottivivahteiset puhaltimet tuovat Nightwishin musiikkiin sen kuorrutuksen millä se erottuu massasta. Live-olosuhteissa Tuomas Holopainenkin on vain soittaja muitten rinnalla, eikä yritäkään tulla sen enempää esille, vaikka onkin bändin sielu ja sydän.

Mieletön valoshow ja loistavasti toteutettu pyrotekniikka!

On varmasti pieni riski lopettaa show lähes puolituntisella Greatest show on Earth-kappaleella, missä tulee pitkiä rauhallisia välijaksojakin. Biisin alussa raketit paukkuvat taivaalla musiikin tahtiin, tosin ääni tulee pienellä viiveellä maan kamaralle. Seison tässä vaiheessa jo lähellä ulosmenotietä, mutta ketään ei ole vielä poistumassa, vaan yleisö on lujasti päättänyt elää esityksen tappiin saakka.

Kun kappaleen lopussa Floor laulaa: “We were here”, tajuaa jo toopempikin fani, että greatest music experience of summer 2015 alkaa olla lopuillaan. Konsertti päättyy hienoon ilotulitukseen ja vasta kun Nightwishin viimeinenkin jäsen katoaa backstagelle, yleisömassa alkaa valua Tampereen yöhön.

20150731_225250Nightwish II

Tiivistelmä kuvauksistani:

Käyttäjän Metelin Tallentajan kuvaama pätkä loppuilotulituksista:

Jos jaksoit lukea tänne asti, niin kiitos siitä! Jos sinulla on vielä puoli tuntia aikaa, niin ota hyvä asento, pistä napit korviin ja katso mitä käyttäjä Steffix on saanut aikaan Nightwish- musiikin innoittamana. Ennen alkuräjähdystä vallitsi pimeys…

Jos joku vielä epäröi, mennäkkö Espoon Barona-Arenalle myöhemmin syksyllä, niin suosittelen kyllä hankkimaan liput jo tänään!

Eikä se Wembleykään niin kaukana ole.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Suomi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.