Neum, Bosnia-Herzegovina

2015-09-18 13.41.10Tie myötäili Adrianmeren rantaviivaa, oli tasainen ja hyväkuntoinen ja maisemat tietysti silmiä hiveleviä. Jos nyt uudelleen tulisin ajelemaan tänne suuntaan, ajaisin tien toisinpäin, eli pohjoisesta etelään, niin vänkärin olisi helpompi ottaa kuvia. Lisäksi kaikki levennykset mihin olisi voinut pysähtyä maisemia ihailemaan, olivat rannan puolella ja tien mutkaisuudesta johtuen sulkuviiva oli lähes koko matkalla. Eli suomeksi sanottuna: me ei voitu näille levikkeille kääntyä. No, kyllä ihan pari kertaa vaan… ja ihan vahingossa…

Dubrovnikin turistipaljouteen kyllääntyneenä varasin nyt majoituksen kaupungista, mistä en ole koskaan kuullut edes nimeä. Jospa siellä nyt ei ole tuhannet turistit tunkemassa joka paikkaan. Googlen kuvahaun mukaan Neum Bosnian puolella olisi ihan sennäköinen paikka, että kyllähän tuolla yhden illan saattaisi viettää.

2015-09-18 13.57.202015-09-18 13.57.2520150918_130234Neumiin saavuttiin kohta puolenpäivän jälkeen ja pikkusen piti hakea taas, ennenkuin majapaikka löytyi kukkulan rinteestä kirkasvetisen lahdenpoukaman yläpuolelta. Näitä pieniä apartementoksia ei ole merkitty juuri mitenkään, niin se vähän vaikeuttaa asioiden kulkua. Milan oli miehen nimi joka otti passeistamme tiedot ylös ja sanoi, että jos viivymme lokakuun lopulle niin voimme viettää yhdessä synttäreitä. Lupasin harkita asiaa…

Kaveri kertoili myös että Bosnia-Herzegovina muodostuu kahdesta eri maakunnasta joista toinen on nimeltään Bosnia, ja toinen on yllätys yllätys Herzegovina, missä nyt siis olemme. Milanin siinä filosofoidessa mulla alkoi vesi kaatua päältä, ja kysyin enää: missä on kauppa, mistä pääsee rantaan, missä on meidän huone…

20150918_17091720150918_140204Huone oli tietysti taas ylimmässä kerroksessa, eli meikäläisellä alkoi taas päivän hikisin urakka. Nyt löytyi parveke osittaisella merinäköalalla ja nurkassa törötti lattiamallin ilmalämpöpumppu, joka säädettiin välittömasti 15 asteelle ja puhallus täysille. Kun enimmät hiet oltiin saatu kuivateltua, lähdettiin vielä käymään Konzum-supermarketissa hankkimassa olutta ym. välttämättömyystarvikkeita.

Ottokäden olkapää on kipeytynyt siihen malliin, että loppuloma on oltava selvinpäin ja kuvia ottamatta, kun ei pysty edes bissepurkkia pöydältä nostamaan, kamerasta nyt puhumattakaan. Onkohan se tuon yksipuolisen liikkeen syytä, vai olisiko matkalaukkujen kantamisella osuutta asiaan. Tahtoo se pakaasi olla aina tuossa oikeassa kädessä, kun noita satoja ja taas satoja portaita pitkin kompuroidaan.
Ja nimenomaan kompuroidaan… kävin tuossa äsken keitättämässä hotellinpitäjällä vettä, että saadaan murukahvit juotua. Milan keitti veden kannuun, pisti tarjottimelle kuppien kera ja tarjoutui tuomaan ne meille yläkerran huoneeseemme. ” I can do it myself ” sanoin ja koppasin tarjottimen hänen kynsistään. Pääsin portaikon puoliväliin, kun töppönen tökkäsi ja kahvikuppi lautasineen lensi portaikkoon ja särkyi tuhannen p****n päreiksi. Voimasanojen saattelemana keräsin muruset tarjottimelle ja jatkoin matkaa….

Uimavermeet repussa laskeuduttiin alas rantaan. Kävin kurkkaamassa niemen taa löytyisikö sieltä illallispaikaa, ettei tarvi tuonne kylille asti kävellä. Kyllä siellä jotain päivänvarjoja näkyi ja musiikkia kuului… Kun iho oli lähes kiehumispisteessä, niin vesi tuntui aluksi suorastaan kylmältä, mutta pianpa siihen tottui. 36,5 asteen lämpötilassa uimavaatteet kuivui nopeasti, niin ei tarvinnut värkätä pyyhkeen alla kalsareita jalkaan, kuten tähän asti on tehty. Juuri ehdin Sibenikille sanoa, ettei taida tässä poukamassa olla muita turisteja, niin vähän matkan päästä kuuluu: “Jukka, tuu uimaan… tää tekee gutaa…” Niimpä niin, ei ole semmosta niemen notkoa ja saarelmaa, missä ei suomipoika polskuttais…

20150918_15383320150918_153331Illalla käveltiin rantaa myöten vajaa kilometri, niin löytyi paikka mistä sai pöperöä, eikä ollut kuin yksi suomipoika siinä tavernassa. Paluumatkalla sai rauhassa ihailla tähtiä ja kuunnella laineiden liplatusta + kaskaiden siritystä… vastaantulijoita ei ollut.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Bosnia-Herzegovina Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.