Dachaun keskitysleiri

IMG_1834 (2)

On aina joskus  ollut mielessä, että yleissivistykseen kuuluu käynti keskitysleirillä, erityisesti Auchwicth-Birkenaussa, joka taitaa olla kuuluisin näistä synkistä paikoista. Mutta eipä ole sitten tullut varattua Krakovan matkaa, mihin tuon käynnin voisi yhdistää.

Pari viikkoa sitten tutkin karttaa, että missäpäin se tuo Romantic Road oikein kiertelee, niin huomasin tutulta kalskahtavan paikan osuvan lähes reitin varrelle. Tarkemmat tutkimukset osoittivat, että Dachaun keskityleiristä on tehty museo, minne vieraita kovastikkin toivotellaan tervetulleiksi. Eli tämä pikku mutka sisällytetään reittisuunnitelmaan.

Latasin offline-kartan Dachausta puhelimeen ja polkaisin Opelin Ibis Augsburgin kellarista ulkoilmaan. Tuo mapsin navigaattori on kätevä ja pelaa hyvin kotimaassa, mutta täällä maailmalla, kun mobiilidata on suurten puhelinlaskujen pelossa pois käytöstä, niin joutuu tyytymään seuraamaan sinistä palloa kartalla, mutta käyhän se näinkin.

IMG_1860

Sininen pallo johdattaa meidät Dachaun keskitysleirin parkkipaikalle, missä vanhempi mies veloittaa meiltä 3 euron parkkimaksun. Parkissa on kymmeniä busseja ja satoja henkilöautoja, eli aika suosittu vierailukohde siis. Muncheniinhän tästä on matkaa noin 20 km, ja sieltä ainakin noita bussiretkiä järjestetään.

Lippukioskia ei näy, joten kävellään suoraan portista, jonka yläpuolella lukee: ” Arbeit macht frei” sisään. Oikealla puolen on valtava museorakennus, mutta kävelemme aluksi asuinparakeille, joita on enää pystyssä kaksi. Alunperin niitä on ollut yli kolmekymmentä, mutta suurin osa on joko poltettu tai purettu.

IMG_1833IMG_1856IMG_1862

Historiaa: Johtuneeko siitä, että Hitlerin valtaannousu tapahtui läheisessä Munchenin kaupungissa, että tämä Dachaun leiri oli ensimmäinen laatuaan kolmannessa valtakunnassa ja perustettiin 1933. Leirille vangittiin yli 200 000 miesvankia, ja juutalaisten lisäksi siellä virui mm. jehovan todistajia, kommunisteja ja homoseksuaaleja. Leiri toimi aluksi työleirinä, mutta vuodesta 1941 lähtien myös tuhoamisleirinä.

Aika surkuhupaisa tieto historiasta on, että sodan loppuvaiheessa leiriä ylläpitäneet SS-miehet ottivat hatkat, ja tilalle tuotiin itäirintamalla palvelleita SS-miehiä, jotka eivät ehtineet olla leirillä kuin muutamia päiviä liittoutuneiden joukkojen vapauttaessa leirin. Ne vartijat, joita vangit ei ehtineet piestä kuoliaaksi, pistettiin muuria vasten ja ammuttiin. Eli tavallaan leirillä tapahtuneisiin hirmutekoihin syyttömät miehet saivat maksaa toisten tekosista.

IMG_1863

Pari vuotta sitten vierailtiin Munchenin maineikkaassa Hofbrauhausissa, mistä löytyy juttukin tässä blogissa. Silloin en tiennyt paikan synkemmästä historiasta, eikä siitä mitään vihiä saanut paikan päälläkään, Katsoin männätalvena Youtubesta dokumentin Hitlerin valtaannoususta, ja juuri tuolla Hofbrauhausissa hän on pitänyt ensimmäisiä puheitaan ja väkeä on tullut ilta illalta enemmän ja enemmän. Ennen aina ihmettelin, kuinka on mahdollista, että tuollainen hirmuhallitsija pääsee yleensäkään valtaan. Mutta enää en ihmettele…

Nykyään on itänaapurissamme vallassa entinen KGB-upseeri, joka tapattaa vastustajansa, valtaa naapurimailta alueita ja vie kansaansa kuin pässiä narussa. Ja suosio on kansan keskuudessa vankkumaton.

Nyt kun katsoo tv:stä Donald Trumpin esivaalitilaisuuksia, niin ei voi olla huomaamatta, miten paljon yhtäläisyyksiä on tuon Hitler-dokumentin kanssa. Trump ratsastaa avoimesti muukalaisvihamielisyydellä, kuten Adolf aikoinaan. Jos noissa vaalitilaisuuksissa joku erehtyy nousemaan Trumpia vastaan, hänet pahoinpidellään välittömästi herra Trumpin vielä yllyttäessä.  Kyllä niin samalta näyttää, kuin 1920-luvun Baijerissa.

Mitä se kertoo kansasta, joka tuollaisen pöyhkeilevän pässin pressakseen valitsee, jolla ei ole edes oman puolueen tukea, eikä tyyppi tajua kansainvälisistä suhteista tai maailmanpolitiikasta höykäsen pöläystä. No, luotan kuitenkin siihen, että amerikkalaiset äänestävät Hillaryn Valkoiseen taloon. Sillähän on jo kokemusta siellä asumisesta ja taatusti enemmä kokemusta ja näkemystä politiikasta. Mutta pelottavan paljon tuollainen populisti kannatusta saa, vaikka nykyään kaikenlaista informaatiota on helposti saatavana.

Parituntisen Dachaun kiertelyn jälkeen tuli mieleen, että toivottavasti me nykyajan ihmiset olemme senverran valveutuneita, ettemme valitse enää johtajiksemme Hitlerin kaltaisia henkilöitä, vaikka nyt kehityksen suunta välillä siihen viittaakin.

IMG_1852 (2)IMG_1855 (2)
Paikkaan ei tosiaan ole muuta pääsymaksua, kuin se 3 euron parkkimaksu. Eli jos tulee liikuttua Munchenin liepeilla, niin leiri kannattaa kyllä käydä katsastamassa.

Kaikki kuvat on otettu leirin porttien sisäpuolelta ja ovat asian synkkyyden vuoksi mustavalkoisia.

IMG_1838 (2)IMG_1840 (2)IMG_1841 (2)IMG_1843 (2)IMG_1844 (2)IMG_1836IMG_1835IMG_1859IMG_1858

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Saksa Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.