Nizza, Cote d`Azur

20160613_182328

Hyvin tietoisena eteläisen Ranskan matkailupääkaupungin taksien korkeista hinnoista latasin kotoa lähtiessä Uber-sovelluksen puhelimeeni, jos vaikka kokeilisi tätä uutuutta matkalla Nice airportista Nice Villeen. En kuitenkaan osannut sitä käyttää… se ei vaan löytänyt mobiiliverkkoa jostain syystä. Tai löysi, mutta ei kuitenkaan suostunut toimimaan verkossa syystä, joka on arvoitus vieläkin. Ehkäpä luurini asetuksissa on jossain täppä, mikä estää mobiilidatan käytön ulkomailla. Seuralaiseni osoitti jo hermostumisen merkkejä helteisessä säässä, joten päädyimme taksijonoon pitkin hampain.

Niinhän siinä kävi, että taksi veloitti hävyttömän paljon enemmän kuin on tarpeen, kun mustan mersun eturengas kolahti jalkakäytävän reunaan rue Fredric Passyn ja Boulevard Gambettan kulmassa. Matkabudjetti ei kuitenkaan tähän kaatunut ja soitin hostillemme, mä mistä löytäisin sen huoneiston?

Vaikka kirjeenvaihtoa oli käyty männäviikkoina sujuvasti englanniksi, tuntui puhelinkeskustelu välillämme tuottavan suunnattomia vaikeuksia. Hostimme sanavarasto oli kovin suppea ja kun siihen lisää provensenranskalaisen aksentin, niin kuullunymmärtäminen oli kohdallani varsin haasteellista. En tiedä, miltä oma oppikouluenglantini pohjanmaalaissuomalaisella aksentilla sävytettynä kuulosti hänen korvissaan, mutta ymmärtämättömyys oli kyllä molemminpuolista. Siitä päästiin kuitenkin yhteisymmärrykseen, että odotan häntä läheisen boulangerien edustalla.

Pian eteeni ilmestyi puhelin korvallaan noin nelikymppinen mies, joka olisi sopinut mihin ranskalaiseen elokuvaan tahansa näyttelemään periranskalaisen miehen osaa. Kaveri huhuili minua etunimeltä, vääntäen senkin hauskan kuuloiseksi. Käteltiin, ja kaveri vei meidät asunnon sisäänkäynnille, missä tapasimme myös hänen viehättävän vaimonsa.

Asunto sijaitsi neljännessä kerroksessa ja oli vielä hulppeamman näköinen, mitä Homeawayn sivustolta saattaa päätellä. Meitä nauratti kovin, kun yritimme toisiamme kovasti ymmärtää.

Asunto tosiaan on rempattu lattiasta kattoon tyylillä ja nykyaikaisesti. Lattiat on marmoria, kylppäri ylellinen ja keittiössä koneet uusia. Kun lisäksi mielettömän kokoisella parvekkeella valkoisella sohvalla istuskellessa voi markiisia siirrellä sähköisesti, unohtui se närästys, mitä tunsin maksaessani ennakkoon asunnon vuokran.

Hinnat eivät olleet kovin huokella tasolla ylipäätäänkään jalkapallokisojen takia, ja parvekkeellisen asunnon löytäminen Nizzan keskustasta kohtuuhintaan oli ollut työlästä.

Kun vielä sekä makuuhuoneen, keittiön että olohuoneen seinän sai auki parvekkeelle ja pimennysverhot sai ylos nappia painamalla, alkoi 95 euron vuorokausihinta tuntua suorastaan huokealta. Ainoa harmituksen aihe oli, että viivymme täällä ainoastaan neljä yötä.

Asunnosta saa lisäinformaatiota kuvien kera Homeawayn sivustolta: https://www.homeaway.fi/loma-asunto/p1889667

Kadunkulmassa oli mobiilimallinen takeawaypizzeria, mistä sai pizzan, kaksi olutta, vesipullon ja viinipullon 16,5 euron yhteishinnalla. Kertakaikkisen hienolta tuntui nauttia edellämainittu päivällinen ylellisellä parvekkeella kynttilän valossa Provencen pimenevässä illassa.

Nizzan ranta on pientä ja isompaa pyöreää kiveä, eikä näinollen paras mahdollinen uimista ajatellen. Koska ilma oli lämmin, muttei hiostava, tyydyimme istuskelemaan kaislamaton päällä ja seuraamaan vedessä ilakoivia ihmisiä. Hain lähikaupasta patongit ja pienet punkkupullot ja näin vietimme parituntisen piknikin Nizzan kentältä nousevia koneita bongaillen. Nizzan rantavesi on kyllä turkoosinpaa, kuin missään muualla olen nähnyt.

20160613_14023620160613_140248

Päivän D-vitamiinipitoisuuden saatuamme nousimme Promenade de Anglaisille ja suuntasimme Place Massenaa kohti. Hotelli Negrescon kohdalla piti tietysti pysähtyä kuvaamaan. Sieluni silmin saatoin nähdä Björn  Wahlroosin kättelemässä typerä virne ruskettuneilla kasvoillaan kutsuvieraita, jotka olivat saapuneet juhlimaan herran 60-vuotis syntymäpäivää tuohon maineikkaaseen hotelliin. Nallen kasvoilta kuvastui myös lievä pettymys, kun ei ollut saanut edes isolla rahalla koottua eniten nuoruudessaan diggaamaansa The Who-yhtyettä keikalle bileisiinsä. Oli kuitenkin saanut yhtyeen laulajan, Roger Daltreyn liikahtamaan Nizzaa kohti yksityiskoneella. Illan aikana Roger tulisikin todistamaan, että jaksaa se setä vieläkin heilua ja ääntä vielä lähtee. Tämä tapahtui tietysti jo viime vuoden puolella.

Toinen juttu, mikä tuosta hotellista tulee mieleen on, kun Microsoftin perustaja ja maailman rikkaimpana miehenäkin tunnettu Bill Gates oli majoittunut hotellissa  ja pitänyt oleskelustaan niin paljon, että oli tarjoutunut ostamaan koko höskän. Hotellin omistava vanha rouva oli todennut, että voi poika, kun ei sun rahat riitä.

Hotelli on näin ollen maailman kallein, kun ei Billin yli 500 miljardin dollarin omaisuus riitä sen ostoon. Kaikkea ei voi rahalla hankkia. Majoittuminen tuossa residenssissä maksaa noin 300 eurosta ylöspäin yöltä perushuoneessa. 

20160615_11495820160613_153449

Edellisellä Nizzan visiitillä olimme hypänneet minijunan kyytiin Le Meridien-hotellin edustalta, toiveena päästä Chateau-kukkulalle suuremmin ponnistelematta. Tuolta kukkulaltahan avautuu parhaat näkymät Nizzan kaupunkiin ja rannikolle. Syystä, joka ei meille valjennut, juna pyörähtikin  vain vanhassa kaupungissa palaten takaisin rannalle ja myöskin lipun hinta palautettiin. Nyt päätimme paikata tuon aukon sivistyksessä ja toiveena hyvät selfiet kukkulalta istahdimme aidalle odottelemaan tuota pientä turistijunaa. Mitään merkkiä ei pysäkistä ollut, eikä junaa näkynyt.

20160613_15423920160613_15431720160613_15475220160613_155225

Puolen tunnin odottelun jälkeen luovutimme ja kurkkukin kaipasi jo kostuketta, joten lähdimme etsiskelemään sydäntyynyterassia Albertin puiston vierestä, missä edellisellä visiitillä olimme helpottaneet janoista oloamme. Terassi löytyi ja tyynytkin olivat paikoillaan, muttei puhettakaan, että terassille olisi voinut mennä. Terdulla olevasta tauluteeveestä näkyi jalkapallo-ottelu, terassi oli täynnä tatuoituja, kaljupäisiä jalkapallofaneja ja meteli sen mukainen.

Jatkoimme matkaa Place Massenalle, ja suihkulähteen viereltä löysimme myös edellämainitun “possujunan”, eli tuon mainion kaupunkikulkupelin pysäkki oli siis siirtynyt rantakadulta tänne. Lipun hinta oli pompsahtanut seitsemästä eurosta kymmeneen, mutta ajattelimme saavamme kuitenkin rahalle katetta ja hyppäsimme kyytiin.

20160613_16112220160613_164624

Vanhankaupungin terassit olivat täynnä jalkapallon EM-kisoja seuraavia ihmisiä ja tunnelma oli aika riehakasta näin iltapäiväksi. Nizzan stadionillahan pelataan alkusarjan otteluita ja banderolleista päätellen taisi olla Puolan peli menossa, mutta en tiedä ketä vastaan. Tuolla rantakadullakin näitä jalkapallorekvisiittaan sommistautuneita henkilöitä tuli vastaan pilvin pimein. Melkoista huumaa aiheuttaa tuo aikuisten miesten pallonperässä juokseminen.

20160614_172309

Vieux Villesta juna koukkasi rannan kautta kukkulan toiselle puolen satamaan. Pikku sightseeing siellä ja sitten puksuteltiinkin rinnettä pitkin Chateau-kukkulalle. Juna pysähtyikin kukkulan päälle 15 minuutiksi, että hidasliikkuisinkin ehtisi selfien napata alhaalla olevaa Promenade de Anglaisia vasten. Ensin menimme kukkulalla olevan ravintolan taakse, mistä sai kylläkin kohtalaisia otoksia, mutta onneksi löysin kuitenkin vielä sen parhaan paikan ravintolan sisäpihalta kuvaamista ajatellen.

20160613_17092520160613_16520120160613_17054720160613_17053220160613_170434

Koska emme olleet ehtineet janoamme sammuttaa vielä alhaalla kaupungissa, korjasin virheen täällä kukkulalla ja ostin meille oluet ainoasta lähistöllä olevasta baarista. Juomat oli kyllä sitten hinnoiteltu sen mukaan, ettei lähistöltä kilpailua löytynyt. Minijuna jo vihelti ilmoittaen, että lähdön aika oli koittamassa, joten juomat piti kumota kurkkuun pahemmin maistelematta.

Jean Medecin ja rannan välisellä alueella on kävelykatuja pullollaan terasseja ja pikku liikkeitä, ja näillä kaduilla vietimmekin iltapäivää ennen paluutamme rue Fredric Passylle.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Ranska Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.