Nizzasta Milanoon

P5160714Tämä kiertomatka tehtiin keväällä 2009, käsittäen Veronan, Venetsian ja Milanon pohjois-Italiassa, kuten myös Nizzan, Antibesin, Cannesin ja St.Tropezin Ranskan Rivieralla. Ja tulihan sitä Monacossakin piipahdettua useamman kerran. Kirjoitin matkasta jutun Suomi24 matkakertomukset-palstalle, mistä olen kopioinut sen nyt tänne. Poistelin suurimmat kirjoitusvirheet ja lisäsin kuvat, joten olkaapa hyvät!

Aamulla lippujen saannissa ei ollut enää mitään ongelmaa, eli lakko oli ilmeisesti ohi tällä erää. Klo 10.00 juna nytkähti liikkeelle ja Ventimigliaan asti mentiin ilman sisävaloja, eli pilkkopimeässä tunneleiden kohdalla. Tulipahan käytyä sitten viidesti Monacossa tällä reissulla, vaikkakin 4 kertaa läpikulkumatkalla. Sama algerialaisbisnesmies, joka oli jo tullessa samassa hytissä, ja jonka pitäisi olla Algeriassa tällä hetkellä omien puheidensa mukaan,  käveli hermostuneen oloisena hyttimme ohi. Taitaa kaverin businekset liittyä aika kiinteästi junailuun. Paras pitää matkatavaroita silmällä.

Hyttimme jakoivat: Kanadalainen n. 30-vuotias nainen, jolla oli bisnesjuttuja Genovassa ja joka ei puhunut sanaakaan mitään muuta kieltä kuin englantia. Cremonalainen n. 60- vuotias rouva joka puhui ainoastaan italiaa. 31-vuotias Comossa asuva kurdimies, joka puhui italiaa ja ranskaa yhtä hyvin kuin minä, eli noin 20 sanaa. Ja sitten tietysti me, 2 satunnaista matkailijaa Suomesta.

Matka kului rattoisasti niitänäitä poristen ja kurdikielisiä lehtiä lueskellen. Kurdimies kertoi kansansa kovasta kohtalosta Irakin ja Turkin puristuksessa. Cremonalaisrouva kertoi, että Stradivarius-viulujen kotipaikka on Cremona. Oisin voinut tietysti korjata että Stratovarius on hevibändi Suomesta, eikä mikään viulu ja että Timo Kotipelto voitti kuorosodan…mutta annoin olla.

Lähellä Milanoa olisi voinut luulla olevansa Seinäjoen liepeillä, jos yhtäkkiä olisi herännyt, eikä olisi muistanut missä on. Niin samanlaista aakeeta laakeeta näkyi ikkunasta.

SYYSLOMA 2009 172SYYSLOMA 2009 217

Olin lukenut ja nähnyt kuviakin tuosta Mussolinin rakennuttamasta Milanon Centralesta, mutta vaikuttavan kokoinen se oli silti. Meillä oli aikaa Milanolle ainoastaan tämä ilta ja suunnattiinkin samantien taksilla hotelli Bestiin, joka oli aika lähellä. Nimestään huolimatta se ei ehkä ollut Milanon paras hotelli, mutta ei lääväkään. Siisti huone ja kylppäri, tosin aika pienet. Ilmastointi puuttui, joten huoneessa tarkeni ihan hyvin ilman pitkähihaista. Parvekekkin löytyi ja hotellissa oli takapihalla ihastuttava puutarha.

P5160701

Parempi puolisko katosi markkinoille, jotka olivat hotellin edessä sijaitsevalla aukiolla. Tunnin siestan jälkeen tapahtui iloinen jälleennäkeminen, kun parempi puolisko saapui parin muovikassin kera ja siirryttiin pikku hiljaa Liman metroasemalle. Paikallinen nuorimies opasti meitä lippuautomaatin kanssa ja kohtapa istuttiin metrossa euron tiketit kourassa matkalla kohti Duomon aukiota.

P5160707

Metrosta noustiin maanpinnalle Duomoa edeltävällä pysäkillä. Tästä matka jatkui kävelykatua pitkin ja tuomiokirkkoa lähestyttiin takaviistosta. Kaikki oli suurta ja hienoa, kalliita putiikkeja kadunvarrella ja kaikkialla paistoi raha. Tyylikkäitä ihmisiä tuli ja meni ja hiukan hävetti olla shortseissa, vaikkakin ne oli St. Raphaelista ostettu, ei siis mistään valintatalosta. Oli kaunis lauantai-ilta…väkeä oli todella paljon liikkeellä.

SYYSLOMA 2009 226
Poikettiin viihtyisän näköiselle terassille ja viinilasien kera tuli 4 lautasellista pikkupurtavaa. Muistinkin lukeneeni, että nimenomaan täällä Milanossa oli tapana monissa paikoissa tuoda naposteltavaa reilummasti. Muutaman paikan jos kiertäisi, niin eipä tarvitsisi ruokapaikkoja katella. Jännitin hiukan laskua, muttei se sitten 12 euroa enempää ollutkaan.

SYYSLOMA 2009 204

SYYSLOMA 2009 212Duomon aukiolla oli jos jonkinnäköistä esiintyjää ja mallikuvauksetkin näytti olevan menossa. Hienojen bongattujen kirkkojen kokoelma sai uuden jäsenen, tosin sisätilat katsastetaan sitten seuraavalla Milanon reissulla. Siirryttiin pikkuhiljaa Vittorio Emanuelle II:n lasikattoisille käytäville. Ehdottomasti hienoimmat ostoskadut, mitkä on nähty. Liikkeetkin oli Cuccia, Dioria, Vuittonia yms. Mahtaa olla suolaiset vuokrat noissa kaupoissa, mutta on varmaan ostovoimaakin näillä seutuvin.

P5160715P5160716P5160717P5160718SYYSLOMA 2009 223P5160719

Scala-oopperan aukiolta matka jatkui kohti Castello Sforzataa. Vastaan tuli porukkaa, joka oli ilmiselvästi oopperaan menossa. Castellon aukiolla filmattiin suihkulähteitä…aurinko oli juuri laskemassa. Pitihän ne Milanon pizzat ja lasagnet testata. Eipä ole Rooman Ivon pizzan voittanutta vieläkään, eikä lasagnekaan ollut kauniimman osapuolen valmistaman veroista, vaikkei kummassakaan mitään vikaa varsinaisesti ollut.

P5160723Vaikkei seuralaiseni italiaa osaakaan, hyvin häneltä onnistui metrotikettien taikominen automaatista. Eipä tarvi neuvoa kuin kerran… Lämmin ilta ja suolaiset ruuat aiheuttivat , ei niin lievää janon tunnetta ja kun hotellin kylmäkaapista löytyi jääkylmän veden lisäksi Lidlistä tuttua Grafen Valder-olutta, ei riemulla ollut rajoja.

Jostain syystä milanolaisilla oli tapana soittaa autojen summeria näin lauantai-illan ratoksi. Epäilin tosin, että tämä tapa liittyi jollakin tavalla jalkapalloon. Epäilyni osoittautuivat oikeiksi, kun kuulin seuraavana päivänä Inter-Milanin varmistaneen Italian mestaruuden edellisenä iltana.

P5170731SYYSLOMA 2009 239

Siirtyminen Orio al Serion lentokentälle tapahtui aamutuimaan suhtkoht kivuttomasti Autostradalen bussilla 8,9 €: n hintaan. Lento lähti minuutilleen ajassaan ja saapui puolituntia etuajassa Tampere-Pirkkalan kansainväliselle lentokentälle terminaali kakkoseen.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Italia, Monaco, Ranska Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.