Toscanan auringon alla: Cortona

Cortonaan tosiaan suunnattiin iltapäivästä ja laitoin navigaattorin viemään meidät Lago Trasimeron kautta, jos saataisiin ajella sitten järvenrantamaisemissa.

Ei ole tosiaan Berlusconi, eikä muutkaan Italian pääministerit uhranneet liiraakaan valtion vähistä varoista teiden ylläpitoon. Nämä Toscanan pikkutiet on kyllä huonoimpia, missä olen ajellut. Jopa Kreikan tiet ovat paremmassa kunnossa. Eu-rahoilla kai noita teitä nykyään kunnostetaan, mutta ehkäpä ne rahat on menneet parempiin taskuihin. Turisteja täällä liikkuu siinämäärin, että luulisi rahoja riittävän tienpitoon.

Kun Cortona jo siinsi horisontissa, kehoitin seuralaistani tarkkailemaan tienvierustoita, jos vaikka Villa Bramasole sattuisi sijaitsemaan tämän tien varrella. Saman näköisiä villoja oli kyllä pilvin pimein, muttei Bramasolen kylttiä sattunut silmiimme.

Kaupunki on luonnollisesti korkean kukkulan päällä ja sinne johtavan jyrkän tien varressa oli autoja parkattuna peräjälkeen siinä määrin, että epäiltiin saadaanko autolle paikkaa ollenkaan. Kerrankin tuuria: noin 50 metriä siitä, mistä vanha kaupunki alkaa, löytyi tyhjä paikka lippuautomaatin vierestä. Vierestä löytyi myös näköalatasanne, mistä sai hyviä kuvia laaksoon.

Pieni, historiallinen keskusta oli pian kävelty läpi ja pysähdyimme vielä Piazza Republicalle virvokkeille. Aukio muistuttaa palatseineen kovasti Montepulcianon Piazza Grandea ja esiintyy myös epäilemättä Toscanan auringon alla-elokuvassa.

Kun tulimme takaisin näköalatasanteelle, näkyi hienosti sadealue alhaalla laaksossa, joka silminnähden liikkui meitä kohden.

Heti, kun pääsimme kukkulalta alas, alkoi sataa kaatamalla, mitä jatkuikin sitten Montepulcianoon saakka. Teiden varsille ei oltu kaivettu ojia, niin kaikki pelloillekin satanut vesi ohjautui suoraan tielle. Paikoitellen  tie muistutti enemmän jokea, mutta niin vain puskettiin vastavirtaan. Monteen noustessa tuntui jo kuin koskessa ajaisi, mutta sitkeästi Punto meidät perille saattoi. Tulipahan koettua hieman extremeä.

Enotecassa piipahdettiin reissun päätteeksi ja ihmeteltiin taas mitä kaikkea viidellä eurolla saakaan.

Tietoja Tapsa

Matkailua neljällä vuosikymmenellä
Kategoria(t): Italia Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.